Χρήσιμες Πληροφορίες για την Αγία Πελαγία:

Αγία Πελαγία έχει σχεδόν όλα όσα θα χρειαστείτε στις διακοπές σας: σούπερ μάρκετ για φρέσκο ψωμί και άλλα τοπικά προϊόντα και προϊόντα, φαρμακείο και ιατρείο, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων, γραφεία τουρισμού και περιήγησης, ίντερνετ καφέ και ΑΤΜ (αυτόματη ταμειακή μηχανή).

Ο μεγάλος βαθύς όρμος της Αγίας Πελαγίας περιβάλλεται από το μικρότερο Όρμος Λυγαριάς στα ανατολικά και Κόλπος Μονοναύτη στα δυτικά. Τα γραφικά λευκά κτίρια, το μπλε-πράσινο της Μεσογείου και τις ποικίλες αποχρώσεις από αμμώδες καφέ έως καταπράσινο κατά μήκος της ακτής, δημιουργούν ένα τοπίο σπάνιας ομορφιάς.

 

Παραλίες στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας:

Η κεντρική παραλία της Αγίας Πελαγίας. Είναι αμμώδης, με ομπρέλες και ξαπλώστρες, καθώς και θαλάσσια σπορ και καταδυτικά κέντρα, που προσφέρουν αρχάριους’ Μαθήματα. Ο κόλπος βαθαίνει σχετικά γρήγορα, αλλά στη μέση της παραλίας υπάρχει μια μακρόστενη βραχώδης πλάκα που παρέχει μια μικρή περιοχή ασφαλή για τα παιδιά. Υπάρχει μια καλή επιλογή από ταβέρνες και καφετέριες κατά μήκος της παραλίας.

Μια μικρή παραλία στη χερσόνησο του παραθαλάσσιου θέρετρου Capsis. Είναι ένα ωραίο, αλλά μικροσκοπική παραλία, με αρκετή άμμο για περίπου τέσσερα ή πέντε άτομα να απλώσουν τις πετσέτες παραλίας τους. Μπορείτε να φτάσετε εκεί κολυμπώντας ή με θαλάσσιο ποδήλατο. Για να το βρείτε πρέπει να κοιτάξετε στο κέντρο της χερσονήσου για έναν κολπίσκο με απότομες πλευρές και πράσινα νερά.

Η παραλία της Λυγαριάς, ανατολικά της Αγίας Πελαγίας. Αυτό είναι επίσης αμμώδες, με ομπρέλες και αρκετές ταβέρνες. Ο κόλπος είναι μικρότερος, αλλά προστατεύεται επίσης από τους βόρειους ανέμους, και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι διαθέσιμα.

Η παραλία του Μαδέ. Μπορείτε να φτάσετε εδώ από το δρόμο της Λυγαριάς, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικό. Χρησιμοποιείται κυρίως από τους ντόπιους για το δέσιμο των αλιευτικών τους σκαφών. Ένα μεγάλο ξενοδοχείο επιβάλλεται πάνω από τον κόλπο.

Η παραλία Ψαρομούρα. Μια άλλη μάλλον μικρή παραλία, προτιμάται από τους ντόπιους τα Σαββατοκύριακα. Υπάρχουν ομπρέλες, αλλά δεν προστατεύεται από τους βόρειους ανέμους, και το νερό μπορεί να γίνει ασταθής. Για να το βρείτε, συνεχίστε στο δρόμο μετά το ξενοδοχείο Capsis, Αλλά ίσως χρειαστεί να ζητήσετε ακριβείς οδηγίες από έναν ντόπιο.

Παραλία Μονοναύτης, δυτικά της Αγίας Πελαγίας. Αυτός είναι ένας υπέροχος μικρός όρμος με ομπρέλες, εστιατόρια και ξενοδοχεία, αλλά δεν προστατεύεται από τους βόρειους ανέμους. Η παραλία είναι όμορφη με άμμο και βότσαλα, Αλλά, και εδώ, το νερό βαθαίνει γρήγορα. Οι ταβέρνες που περιβάλλουν την παραλία δημιουργούν μια κλειστοφοβική αίσθηση που σύντομα ξεχνιέται καθώς βυθίζεστε στα ευχάριστα δροσερά νερά.

 

Τι να κάνετε στην Αγία Πελαγία:

  • Αν θέλετε να δείτε περισσότερα από την Κρήτη, έχοντας ως βάση την Αγία Πελαγία επιτρέπει πολλές δυνατότητες. Με λεωφορείο, αυτοκίνητο,σκούτερ, ταξί – οποιοδήποτε από αυτά θα σας φέρει στα πιο διάσημα σημεία ενδιαφέροντος:
  • Κνωσού, το περίφημο Μινωικό Ανάκτορο είναι μόνο 25 χλμ μακριά
  • Το χωριό Ρογδιά, ψηλά πάνω από τον κόλπο, ξεχωρίζει για τη μοναδική θέα που προσφέρει στον όρμο από κάτω και σε ολόκληρη την πόλη του Ηρακλείου στο βάθος. Οι ταβέρνες προσφέρουν καλό φαγητό, μαζί με την όμορφη θέα, και προσελκύουν τους κατοίκους του Ηρακλείου μαζί με τους τουρίστες. Τα δρομάκια του χωριού είναι στενά, διάστικτη με παραδοσιακά κρητικά σπίτια, και υπάρχει το Μονή Σαββαθιανών, που είναι ένα από τα πιο όμορφα κρητικά μοναστήρια.
  • Η περιοχή της Αγίας Πελαγίας ανήκει σχεδόν εξ ολοκλήρου σε ανθρώπους που κατέβηκαν από το ψηλό χωριό της Αχλάδας. Επισκεφθείτε αυτό το γραφικό χωριό που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού πάνω από την Αγία Πελαγία, προσφέροντας απίστευτη θέα στον κόλπο του Φόδελε και στη θάλασσα.
  • Κατευθυνόμενοι δυτικά στην εθνική οδό από Αγία Πελαγία, απενεργοποιήστε την πινακίδα για το χωριό Φόδελε. Το Φόδελε είναι γνωστό ως η γενέτειρα του ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, πιο γνωστό ως Ελ Γκρέκο. Το σπίτι όπου γεννήθηκε είναι τώρα μουσείο, με αντίγραφα του έργου του.
  • Επισκεφθείτε το Σπήλαιο Μελιδονίου. Περάστε από το Μπαλί (Δύση, 20 χλμ) και στη συνέχεια στρίψτε αριστερά προς Μελιδόνι.
  • Αν σας αρέσουν οι καταδύσεις, Η Αγία Πελαγία είναι μια καλή επιλογή τόσο για κολύμβηση με αναπνευστήρα όσο και για καταδύσεις.
Αγία Πελαγία
Παραλία Αγία Πελαγία Φυλακές Ηράκλειο Κρήτης